Röd lack, pastaälgar och fantastiska Astrid

Idag på eftermiddagen fick lilla röda bilen en omgång färg. Jag maskerade och lackade bakluckan. Det dyker upp små rostbubblor som måste åtgärdas då och då och efter att rosten är borttagen så måste lacken fixas. Det har varit lite ont om tid på sistone för sånt. Jag tänkte försöka hinna med lite innan snön är här!

En kurs som jag går på universitetet heter "Engelska för tekniker" och i den ingår skrivuppgifter. Denna veckas uppgift är att skriva en essä (i storlek av ett A4) om varför saker går sönder. "Why Things Break". Den satt jag och skrev på resten av eftermiddagen. Jag skrev ett utkast på svenska först som jag sen översätter till engelska. Här är utkastet på svenska:


Varför saker går sönder

Om man tänker efter lite så kan man till att börja med fundera på vad begreppet "gå sönder" innebär. Vi tänker kanske på "sluta fungera" eller "upphöra". Om man tänker lite längre på vad själva grundorsaken till just detta är så hamnar man på det fysiska planet. Något som är sönder har egentligen fysiskt brutits av, brutits ned eller omvandlats till mindre partiklar. Efter att saken brutits sönder i mindre delar hamnar de ofta i soporna och till slut på eller i marken någonstans.

Kraften som gör att allt strävar nedåt gör alltså att det mesta i vår tillvaro till slut oundvikligen dras nedåt och hamnar närmare jordens mitt. Man se många exempel på denna kraft som kallas gravitation. Allt från äldre människors krökta ryggar till universums svarta hål.

Gravitationen uppstod år 1687då Newton uppfann den. Innan dess svävade allt fritt i rymden. I Sverige fick vi gravitation först 1927 då en svensk översättning gjordes av Newtons bok Principia Mathematica.

Det paradoxala är alltså att orsaken till att saker går sönder är en attraktionskraft hos massan som drar samman saker till sig. Du kanske säger att det finns andra orsaker som kan göra att saker går sönder som t ex yttre våld eller väder och vind. Javisst är det ju så, men om du tänker dig att du kan ta bort och bortse från de sakerna så går saker sönder till slut i alla fall. Det är till sist gravitationen som verkar. Tänk dig en stolpe som sätts ner i marken. Vi tänker bort väder och vind. Stolpen kommer oundvikligen att ramla och falla till marken till slut. Varför? Jo kraften som hela tiden strävar och drar i stolpen nöter ut den och får den till slut på fall.
Jaja. Något att bygga på i alla fall. Det tillkommer väl en del och ändras en del innan den lämnas in. Jag har väl översatt en tredjedel till engelska hittills och ska göra resten imorgon.

Vi var och hämtade Astrid på dagis tillsammans idag och de hade varit i skogen på utflykt. Kul tyckte tydligen Astrid som försökte göra egna utflykter och dra med sig ett annat barn.

Igår kväll "läste" Astrid för oss vid läggdags. Hon pekar och bokstaverar t ex "B" "A" "M" "S" "E "(rubriken på barntidningen) och så säger hon medan hon igen drar fingret snabbare över texten "Bamse!". Jag satte nästan hjärtat i halsgropen när hon gjorde det. Hon är ju långt ifrån 2 år än. Men det visade sig att hon "läste" samma sak när hon bokstaverade annat också t ex "S" "K" "A" "L" "M" "A" "N" --- "Bamse". Rätt roligt ändå.

De berättade på dagis att hon gjort samma sak där. Bokstaverat rätt men sagt "Bamse" efteråt. De sa att hon snart kommer att läsa på riktigt.
När vi hämtat henne tog vi en promenad som vi avslutade med en åktur i gungorna.

image15
Ååååhej!

image16
Tjohoo!!

Det kom lite småregn så vi gick in och Carola lagade Pasta-älgar med korv i tomatsås medan jag och Astrid spelade Wii-tennis. Carola hakade på tennisen ett tag innan middagen och hon är ju en hejare på att slå otagbara passerslag gång på gång.
Astrid föredrar att äta enbart pasta-älgarna. Hon fick ärtor, majs och broccoli också så ärtorna plockade hon ur och åt upp som vanligt. Hon vet i alla fall vad hon gillar.

Plugg efter maten. Astrid kom och ville sitta i famnen och vara med och skriva när jag skrev så jag skrev hennes namn ASTRID så hon fick bokstavera. Hon gjorde det och då sa hon snabbt "Astrid" efteråt. Jag skrev MAMMA och PAPPA på papperet också men hon ville hellre lyssna på musik då så det fick hon.

Efter lite mer plugg för mig åkte jag och tränade. När jag kom hem läste Carola godnattsaga och Astrid bokstaverade och läste precis som igår "B" "A" "M" "S" "E" "Bamse".
- "Ja ja", sa jag "hon säger ju "Bamse" efter alla ord hon bokstaverar. Men hon har ju fattat hur man ska göra i alla fall".
- "Nej" sa Carola, "kolla här". Hon höll fram andra böcker till Astrid.
Astrid bokstaverade: "M" "A" "X" "B" "A" "L" "J" "A" "Max Blaja!"
- "Hon kan de andra böckerna också", sa Carola.

Vad säger man? Astrid är inte fyllda två år än. Vad ska detta bli? Det är ganska fantastiskt tycker jag.

Kommentarer
Postat av: Ulrika

Hon är helt otrolig!!!
Duktig som bara den...

2007-09-20 @ 19:23:32
URL: http://ulrikaolsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0